-Tienhovenskanaal (Hilversum)-
31 januari 2004

Op 31 januari gingen we bij het Tienhovens Kanaal aan de slag.
Het weer zat niet mee. Normaal gesproken worden we verwend met zonnig, droog winterweer op de werkdagen. Maar vandaag begon de dag met regen en het is het ook niet meer opgehouden. Zo rond de klok van 14.00 dropen we half verzopen af.

Desondanks waren er toch een handje vol mensen op het werk afgekomen. Ik had mijn auto volgeladen met beugelzagen. Omdat ik niet zeker wist of Landschap Noord-Holland het gereedschap zou leveren, had ik vrijdagmiddag bij het Goois Natuurreservaat ook nog wat beugelzagen opgehaald. Om 16.00 uur kwam Landschap Noord-Holland toch nog het bestelde materiaal brengen. Zodat we in ieder geval over genoeg gereedschap beschikten.Het Tienhovens Kanaal is een voortplantingsbiotoop voor de Kamsalamander (ook wel Grote watersalamander genoemd). Het is een wettelijk beschermde diersoort, die in deze regio zeldzaam is. Hij komt voornamelijk voor aan de westrand van het Gooi. Op plaatsen met uittredend kwelwater. De dieren hebben behoefte aan voldoende diep water van ongeveer 1 meter diepte, en waterplanten (Mannagras bijv.) om hun eieren af te zetten.
Ondanks de regen werd met enthousiasme een groot deel van de houtige beplanting rond het water afgezet. De eieren, die de Kamsalamander in het water afzet, kunnen alleen bij een voldoende hoge watertemperatuur tot ontwikkeling komen. Zonlicht is belangrijk. Boomopslag rond het water moet dus niet te hoog worden.En het bleef maar regenen. Maar geklaag was er niet bij.

En het resultaat mocht er zeker zijn. Het was duidelijk dat Nardinclant hier zijn slag weer had geslagen. Op de foto's is het een en ander goed te zien!!!

Jan