Laapershei - nationale natuurwerkdag
6 november 2004

Deze dag stond in het teken van de nationale natuurwerkdag.
Er kwamen 15 nieuwe vrijwilligers. Zodat onze groep voor die dag uit 30 enthousiaste werkers bestond. In het bos is een grote open plek gemaakt en plaatselijk is de dikke strooisellaag verwijderd.

Laapershei is een tamelijk geïsoleerd heidegebied met wat bosschages, ten zuiden van Hilversum. Het wordt begrensd door een Rijksweg en de spoorlijn H'sum – Hollandse Rading.
Het bos, waar onze activiteiten zich afspeelden, bestond uit één hoofdboomsoort namelijk de Grove den.
Een saai doorkijkbos. De bedoeling was om daar enige verandering in aan te brengen. Door het simuleren van windworp, zou er een grote open plek gecreëerd worden. De ‘omgewaaide' bomen bieden dekking aan kleine zoogdieren, insecten, vogels etc.
Kortom het saaie bos wordt voor dieren aantrekkelijker.

Er werden 4 lieren ingezet om de open plek te maken. De lier is een apparaat, waarmee je een boom kunt omtrekken. Noodzakelijke hulpmiddelen zijn o.a kabels, ladders. Materiaal waar je wel je spieren voor moet gebruiken. Met behulp van de ladder wordt de strop hoog in de boom bevestigd.

De strop wordt aan de kabel gehaakt en de kabel wordt door de lier gehaald. Vervolgens wordt de lier gekoppeld en kan het aanspannen van de kabel beginnen. Door het steeds strakker trekken van de kabel zal de boom na verloop van tijd scheef gaan staan en vervolgens omvallen.
Het lieren is teamwerk en vereist deskundigheid. Elk team bestaat uit 4 of 5 mensen. Zowel voor de veiligheid, alsmede techniek en uitvoering is een goede samenwerking een must.

“Omdat er eekhoorns uit de boom kunnen springen, is een valhelm verplicht”.

In eerste instantie leek het droge dag te worden, maar zo rond koffie werden we overvallen door ware hoosbui.
Om niet te verzuipen waren we genoodzaakt om bij mekaar in de aanhanger te kruipen. Na de koffie klaarde de lucht en konden we ons karwei afmaken.

Een inspirerende aktiedag, met gemotiveerde vrijwilligers met als resultaat een natuurlijker bosbeeld.

Jan Loggen