Eerste werkdag 3 september Kalkterrein.
(
Hilversum)

Traditioneel werd het nieuwe seizoen ingeluid met een werkdag op de kalkgraslandjes in de Zanderij Crailoo. De opkomst was hoog en het weer was goed.

Om 8.30 uur werden de maaimachines gestart en de ochtendstilte verbroken. De kalkgraslandjes liggen langs in de aanbouw zijnde natuurbrug tussen Bussum en Hilversum. Het zijn bloemrijke hooilandjes met bijzondere plantensoorten zoals Stijve Ogentroost en Gevlekte Orchis. Deze planten groeien in voedselarme, natte milieu's. Maaien voorkomt dat graslandjes begroeid raken met bomen. Door het maaisel af te voeren wordt tevens de bodem verschraald.

Nadat er gemaaid is, wordt het maaisel op wiersen geharkt en vervolgens met berrys (soort brancard) naar de bosrand gebracht, waar het op hopen wordt gezet.
Deze hooihopen zijn uitstekende schuil- en overwinterplaatsen voor o.a. amfibiën en zoogdieren.

Zo rond de klok van 11.00 uur was het eerste veld gemaaid en gehooid en konden we aan de koffie en thee.

Via de natuurbrug konden we bij het tweede kalkgrasland komen. Driekwart van de oppervlakte is gemaaid. Op het resterende deel stonden bloeiende planten, zoals Koninginnekruid en Blauwe Knoop, waar o.a. Distelvlinder, Kleine Vos en Atalanta op zaten. Voor de overwintering van insecten is het van belang om niet alles te maaien. Sommige vlindersoorten overwinteren als pop in of hangend aan (zoals het Landkaartje) bloemenstengels.

De soep was buitengewoon lekker. Zelfgemaakte pompoensoep. Iedereen vond het om te smullen.

Kortom de eerste werkdag van het seizoen 2005 - 2006 was een groot succes