26 november Blukbos - Vrijstellen Jeneverbessen

De voorafgaande dag was een chaos in Nederland. Het verkeer stond muurvast vanwege hevige regenbuien, windstoten en sneeuwval. Het leek er op dat het best eens een drijfnatte werkdag zou kunnen worden.

De opkomst van vrijwilligers was ondanks de weersverwachting behoorlijk.
Gelukkig bleef het vrijwel de hele werkdag droog.
In het bos bij het Bluk staan twee jeneverbesstruiken waarvan één niet veel ruimte had.Het is een dun exemplaar dat eigenlijk alleen maar de hoogte in kon groeien. Er stonden van allerlei bomen en groeisels omheen. Aan ons de taak om de omgeving van de bes wat uit te dunnen zodat hij zonlicht krijgt en de ruimte heeft.

Een flinke hoeveelheid struiken werd uitgegraven of gekortwiekt en er zijn een achttal bomen omgezaagd.
Dat omzagen kostte nogal wat moeite omdat we eigenlijk iets te kleine zagen bij ons hadden. Maar juist dan is de uitdaging groot. Het werd vooral spannend toen een boom boven op de Jeneverbes dreigde te vallen. Dankzij stutten (gemaakt van eerder gevelde bomen) wisten we de boom zodanig te manoeuvreren dat hij keurig naast de bes terecht kwam.

De gevelde bomen werden in stukken gezaagd en van deze resten werden houtwallen opgetrokken. Jeneverbes struiken groeien op schrale grond en het bos dat er omheen is ontstaan zorgt juist voor rijke bodem. Daarom zijn rondom de bes bladeren die op de grond lagen verwijderden hebben we de bodem geplagd. Onder het deel dat je met plaggen wegsteekt zitten de heidezaden. Door te plaggen liggen ze bloot en kunnen ze ontkiemen. Zo ontstaat er heidebegroeing waarin de jeneverbes zich prima thuis voelt.
Aan het eind van de werkdag was er een mooie open plek gemaakt rond de jeneverbes.
De bes heeft de ruimte om te groeien.